METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR EĞİTİMİ

METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TANI/ ÖLÇME YÖNTEMLERİNİN VE ÖLÇENLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Eğitimi Veren: Prof. Dr. Halim İŞSEVER


AMAÇ: 

Hastalıkların tanısı için tarama programlarında, hastalar/şüpheliler ve sağlamların ayırt edilmesinde fizik muayene çeşitli laboratuvar, radyolojik ve nükleer görüntüleme teknikleri ya da diğer ölçme değerlendirme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerin kişiye doğru tanı koymada ne kadar geçerli oldukları ve bu yöntemi uygulayan kişilerden kaynaklanan gözlem ölçüm hatalarının boyutunun ne olduğunu belirlemek için yapılan çalışmalara metodolojik araştırmalar adı verilmektedir. Bu grupta tanı yönteminin ne kadar doğru tanı koyduğunu belirleme ve gözlem ve ölçümü yapan kişilerin ne kadar tutarlı ölçüm yaptıklarının belirlenmesi yer alır. Araştırmalarda veya rutin sağlık hizmetlerinde doğru tanı için geçerli yöntemlerin kullanılması ve bu yöntemler ile ölçümleri yapan gözlemcilerin doğru ölçmeleri bilimsel tarafsızlık için çök önemlidir. (Tezcan S. Temel Epidemiyoloji-2017)

Bu eğitimin temel amacı, katılımcılara metodolojik araştırma planlama konusunda katkı sağlamaktır.


İÇERİK:

Birinci Bölüm

Geçerlilik

Sensitivite, spesifisite, pozitif ve negatif prediktif değerler ve doğruluk oranı hesaplaması

Güvenilirlik

Gözlemciler arası

Gözlemci içi uyum değerlendirmesi,

İkinci Bölüm

Tanı testinde sınır noktalarının belirlenmesi, sürekli değişkenle için en uygun sınır noktasının belirlenmesinde kullanılacak yöntemler anlatılacaktır.

YÖNTEM:

Farklı araştırmalara ilişkin örnek eşliğinde araştırma tasarımları.


HEDEFLENEN KATILIMCI PROFİLİ:

Araştırma planlamasına ilişkin zorluk yaşayan ve yardım gereksinimi duyan lisansüstü öğrenciler, öğretim görevlileri, öğretim üyeleri


KATILIMCI SAYISI: 20

EĞİTİM SÜRESİ: 120 dakika

EĞİTİM TARİHİ:  14 Kasım 2019 13:00 - 15:00

EĞİTİM YERİ:  İSTARMER ​



Prof.Dr.Halim İŞSEVER hakkında


Prof.Dr.Halim İŞSEVER lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Fen-Fakültesi Fizik Bölümünde, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Halk Sağlığı –İş Sağlığı  alanında tamamlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bilimleri Temel alanı- İş Sağlığı alanında doçent, 2011 yılında profesör olmuştur. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimini de 2014 yılında tamamlamıştır. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğüne atanmıştır. 2015 yılı Mayıs ayından itibaren İ.Ü İşletme Müdürlüğü Görevini yürütmektedir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi, Nobel Medicus, Türk Üroloji Dergisi, İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, İ.Ü Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi (Eur. Oral Res)  İstatistik editörüdür. Prof İşsever’ in SSCI ve SCI-Expanded kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 150 nin üzerinde yayını mevcuttur. Halen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı –İş Sağlığı Bilim Dalı Başkanı ve Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.






Yaklaşan Etkinlikler

Yapısal Eşitlik Modellemesi’ne (Yem) Giriş Eğitimi

Genetik Algoritmalar Eğitimi

Hızların Standardizasyonu Eğitimi

DESIGN THINKING EDUCATION

Yeni Başlayanlar İçin R Eğitimi

Konum