Devlet - Özel Sektör - Akademi El Ele
Veri Dünyasında Muhteşem Birliktelik İstanbul Üniversitesinde Başlatıldı
İstanbul Üniversitesi ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile düzenlenen Derin Masa Kolokyumları serisinin ilki olan "Derin Masa Kolokyumu 1", İstanbul Üniversitesi İstatistik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Sayın Doç. Dr. Haluk Zülfikar, Radyo Televizyon Üst Kurulu Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanı Sayın Şemsettin Gürpınar ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Sayın Doktor Orçun Aydın’ın yürütücülüğünde başladı. Kolokyum global çözüm ve veriye dayalı büyüme alanında faaliyet gösteren araştırma sektörünün kamu ve özel sektör liderleri ile ülkemiz araştırma sektöründe ilk 10’a giren akademisyenleri bir araya getirdi.
İstanbul Üniversitesi, TÜİK ve RTÜK işbirliği ile düzenlenen kolokyuma, TÜİK İstanbul Bölge Müdürü Sayın İsmail Gökalp katılımlarıyla destek verdiler. Düzenlenen bu ilk kolokyumda, “araştırma” sektörünün bilimsel bir perspektiften ele alınarak derinlemesine tartışılması amaçlandı. Toplantıda tartışmaların tümüyle akademik ve analitik bir düzlemde ele alınacağı ve elde edilen verilerin rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacağı ifadesine öne çıktı.
Açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Doç. Dr. Haluk Zülfikar, akademi dünyasındaki sorunlara değindi. Son yıllarda veri ile ilgili ciddi sorunların yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Zülfikar, verinin her şeye hükmettiği, bütün kuralların değiştiği noktada ellerine geçen birçok verinin kendi yaptıkları akademik çalışmalar ile örtüşmediği vurgusunu yaptı. Doç. Dr. Zülfikar, bu durumun daha ziyade makro verilere dayalı olmakla birlikte kimi zaman mikro bazlı da söz konusu olmaya başladığını ifade etti. Dolayısı ile bu noktadan hareketle konuyu ele almaya başladıklarını belirten Doç. Dr. Zülfikar, “Bunun birçok boyutunu gördük. Bu boyutlardan bir tanesi pasif verinin hükmetmeye başlaması. Yani burada bulunan kıymetli araştırmacıların her birinin topladığı dataların dışında maalesef, birçoğu da izne tabi olmayan pasif dataların ölçülememesi, metotların ve akademik temellerin bilinememesinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
Zülfikar hocanın ardından söz alan Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanı ve RTÜK Başkan Vekili Şemsettin Gürpınar Türkiye’de en büyük sıkıntılardan birisi olarak üniversitelerin bu tür önemli sektörlerde aktif olarak yer almaması konusuna değindi. Gürpınar üniversitelerin halkın algısında üretmeyen , tüketen, salt öğrenci yetiştiren ve öğrencilerle tartışılan bir kurum müessesi olduğunu söylerken, bu durumun Cumhuriyet döneminden bugüne tartışılan bir durum olduğunu ifade etti. Böyle bir toplantıya katıldığı için çok mutlu olduğunu söyleyen Gürpınar, “Toplantının ülkemize ve sektöre hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
İngiliz-Amerikan ve Alman Araştırma Devleri ile birlikte İpsos Araştırma, Nielsen Araştırma, Habitus Araştırma, Yöntem Araştırma.. gibi ülkemizin, en üst sıralarda yer alan Araştırma Kuruluşları’nın CEO ve Genel Müdürleri düzeyinde katılım gösteren şirketlerden XSight Araştırma’nın Genel Müdürü Çiğdem Penn, Araştırmaların kamu ve özel sektörde değersiz hale getirildiğine değinerek satın alma personellerinin daha yetkin olması gerektiği konusunda ihalelerin sıkıntılı olduğunu ifade etti. “Satın alma personelleri eğitilmeli” vurgusunu yaparak “Araştırma ekip işidir.” üniversiteler ve araştırma şirketleri ortak kurmalı, anketörlük iş bulamayanların değil performans kriteri ve sertifika sahibi olanların işi olmalı, siyasi anketörler satışı düşürmemeli diyerek sosyal bilimlerde teşvik olması ve özel sektörün değersizleştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca McKinsey, Deloitte, EY, KPMG gibi kuruluşların da davet edildiği toplantıda EY yönetimi’nin yaklaşımı önemliydi.
Akademi dünyasının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. İlhan Satman yaşam tarzı ve gerçek hayattaki alışkanlıkların önemli olduğunu belirtti. Satman, RTÜK ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile “Alkol ve sigara tüketimi ile kullanıcıların hasta olma oranı” değerlendirilmesine ve bulaşıcı olmayan hastalıklar tespit edilmesine yönelik önerilerde bulundu.
Toplantı, katılımcıların interaktif konuşmaları ile devam etti. Son olarak kolokyumların, “Derin Masa Kolokyumu” adıyla geleneksel hale getirileceği bilgisi paylaşıldı.